Voorwaarden | Achtergrond | Links | Contact

Vraag & Antwoord

Overzicht Vragen & Antwoorden Vraag stellen Vraag & Antwoord
 

Overzicht

Terug naar boven

Vragen & Antwoorden

Zijn er speciale oefeningen voor mensen met een hernia?

Osteopathie is een behandelmethode waarbij je op zoek gaat naar de oorzaak van een hernia. Een hernia is een "symptoom" waarvan de oorzaak bijvoorbeeld in de bovenrug, de nek en schedel, de ingewanden, het middenrif of de voeten kan liggen. Afhankelijk van de gevonden problemen volgt dan een eventueel bewegingsadvies.

Ik ben leverpatiente (PBC) en heb al jaren steeds terugkomende nek/schouder/arm problemen(is eigenlijk nooit helemaal weg).De reguliere fysio zegt niets meer voor me te kunnen doen. Momenteel zit ook alles weer muurvast, weet af en toe niet hoe ik moet liggen('s nachts) en zelfs zitten(overdag).Zou een osteopaat iets voor mij kunnen betekenen.

PBC of primaire biliaire cirrose is ontsteking en uiteindelijk littekenvorming en de afsluiting van de galwegen in de lever. PBC komt meestal voor bij mensen met een auto-immuunziekte zoals rheuma, sclerodermie etc.. Een osteopatische behandeling kan de functie van de lever stimuleren door de doorbloeding, de bezenuwing en de beweeglijkheid te verbeteren. Ook de relatie van de lever met de omliggende structuren wordt in de behandeling betrokken,nl. het middenrif (bevestigd aan de onderste 6 ribben, en bezenuwing vanuit de nek), de ribben (opgehangen aan de onderste rechter ribben en bezenuwing vanuit de bovenrug). Daarnaast is het van belang de overige organen te behandelen daar deze ook qua functie beinvloedt worden door het verminderde functioneren van de lever.

Wij vragen ons af of onze baby van 4 weken aan het KISS-syndroom leidt. Dit vanwege huilerig gedrag en niet in slaap kunnen komen. De consultatiebureau-arts attendeerde ons op de osteopaat. Mijn man is echter bang dat er aan het kind getrokken en geduwd gaat worden. Kunt u mij vertellen wat een osteopaat zo ongeveer doet tijdens een diagnose en/of behandeling?

De manueeltherapeut en de chiropractor schrijven alle klachten van de pasgeborene toe aan scheefstand, dan wel blokkeringen in de nek (KISS). De osteopaat heeft een veel ruimere visie op het spectrum aan onbegrepen functionele klachten bij pasgeborenen. De osteopaat richt zich daarbij per definitie niet op standsafwijkingen van structuren onderling, maar is gefocust op mobiliteit. Een scheefstand op zich hoeft voor de osteopaat niet direct op een probleem te wijzen, verstoorde mobiliteit echter wel. De osteopaat is de enige vorm van manuele geneeskunde die stoornissen in de beweeglijkheid van de verschillende schedelbotstukken onderling en de plasticiteit van de verschillende botstukken zelf in relatie brengt met de klachten van de pasgeborene. Het onderzoek van de osteopaat richt zich met name op de beweeglijkheid van het bekken, de wervelkolom, het middenrif en de schedelbotstukken. Hierbij geeft de baby vaak heel duidelijk aan of iets vervelend of 'pijnlijk' is. De behandeling bestaat uit een lichte druk op de botstukken om de beweeglijkheid te herstellen. (zie ook: artikel "Functionele Klachten bij de Pasgeborene")

Mijn zoontje heeft een autistische stoornis en kan daarbij behoorlijk druk zijn. Kan cranio sacrale therapie hem helpen en wordt dit ook in uw praktijk toegepast?

In mijn praktijk behandel ik kinderen met een autistische stoornis vaak met cranio-sacraal therapie. Deze therapie is zeer geschikt voor kinderen met een autistische stoornis. In een aantal sessies zie je de kinderen op allerlei gebieden verbeteren; qua gedrag, motoriek, spraak en openheid. De cranio-sacraal therapie be´nvloedt het zenuwstelsel en met name de prikkelverwerking op een basaal niveau. Ik werk samen met een kinderfysiotherapeut die gespecialiseerd is op het gebied van de sensomotoriek. In deze therapiesessies worden met name motorische en sensorische prikkels aangeboden en qua verwerking getraind.

Al geruime tijd (min.1 jaar) loop ik rond met vage pijnklachten in mijn onderbuik, ter hoogte van de blinde darm. Diverse onderzoeken heb ik gehad en er komt niets uit wat mij verder helpt. De pijn blijft constant aanwezig. Verder heb ik geen klachten, behalve dan dat ik er geirriteerd en moe van word. Ik denk erover om naar een osteopaat of acupucturist te gaan. Globaal ken ik de verschillen tussen beide behandel/geneeswijzen. Wat zou een behandeling bij een osteopaat kunnen betekenen in vergelijking met een acupuncturist?

Een behandeling met acupunctuur werkt in op de organen via de meridianen en een osteopatische behandeling be´nvloedt met name het structurele aspect van de organen (beweeglijkheid, doorbloeding en bezenuwing) . Het effect van acupunctuur is vaak beter na een behandeling met osteopathie. Deze behandelingen zijn daarom goed te combineren.

Ik heb al geruime tijd last van een vermoeid verkrampt gevoel in de rechterkant van mijn lichaam. Het lijkt soms alsof ik minder kracht in mijn been en arm heb. Volgens de huisarts komt dit door spierspanning veroorzaakt door stress/spanning die drukt op mijn zenuwbanen. Ik loop onder behandeling bij een orthomanueel arts die heeft geconstateerd dat een groot deel van mijn nek- en rugwervels alsmede sleutelbeen, schouder en elleboog geblokkeerd zijn, scheef staan of gedraaid zijn. Om te ontspannen doe ik yoga/pilates lessen. De klachten zijn soms zo erg dat ik al last heb van een pijnlijke schouder bij het tanden poetsen. Ik heb gemerkt dat als de klachten heftig opspelen ik dit ook in mijn hoofd voel aan de rechterkant alsof de spieren zich daar ook aanspannen. Is dit iets waar osteopathie wellicht ook uitkomst kan bieden?

De osteopathie behandelt niet aleen de gewrichten maar ook die delen van het lichaam die de gewrichten be´nvloeden. Dit zijn de weke delen en met name ook de organen. De eerste spieren die op stress reageren zijn de kaakspieren, de galblaas en het middenrif. Daarnaast zijn in de reactie van het lichaam op stress belangrijk de bijnieren, de hypofyse en de hypothalamus. Dit zijn alle drie organen die hun werking hebben op het lichaam via hormonen. Dus is het belangrijk om al deze facetten te behandelen om het lichaam tot rust te brengen.

Al geruime tijd heb ik last van mijn schouder,een maand of 3, 4 . De huisarts heeft me fysiotherapie aanbevolen, daar ben ik al een keer of 6 geweest, maar de klachten verminderen niet, ze worden ook niet erger. Nu vroeg ik me af, zou osteopatie iets voor me zijn? Ik heb ook een ontstoken wortel onder mijn kroon.aan de rechterkant van mijn kaak, terwijl mijn linkerschouder pijn doet, met het bewegen.

De schouders zijn qua functioneren sterk afhankelijk van het functioneren van de bovenrug en de nek. De nek reageert weer sterk op het middenrif en de luchtwegen, de bovenrug reageert sterk op de ingewanden en de longen. Daarnaast reageert de schouder ook op de pols en de elleboog. Verder onderzoekt de osteopaat eventuele problemen met de doorbloeding en bezenuwing. De osteopaat probeert uit al deze factoren de belangrijkste oorza(a)k(en) te halen waardoor de schouder zo snel mogelijk kan herstellen.

Ik heb al jaren last van migraine vooral rond mijn menstruatie, waarschijnlijk door veranderende hormoonspiegels. Zou osteopathie kunnen helpen? Daarnaast heb ik last van depressieve gevoelens, waar ik al een paar jaar medicijnen voor slik. Zouden de twee verband met elkaar kunnen hebben en weer: zou een osteopaat hier iets mee kunnen?

Om te beginnen met de tweede vraag, ja depressieve gevoelens en wisselende hormoonspiegels kunnen verband met elkaar hebben. Heeft de osteopathie daar invloed op? Ja, in sommige gevallen wel. De hormoonhuishouding is afhankelijk van een heleboel factoren, o.a. een stukje erfelijkheid, maar ook factoren zoals de schildklierwerking, werking van de alvleesklier (suikerstofwisseling). Daarnaast zijn er natuurlijk de geslachtshormonen die voor een deel worden gestuurd vanuit de hypofyse in de hersenen. De geslachtsorganen zelf produceren ook hormonen en zijn gevoelig voor verstoringen van de beweeglijkheid en de doorbloeding. De migraine kan enerzijds getriggerd worden door de afvalproducten van de hormonen welke door de lever worden afgebroken en anderzijds door de baarmoeder en eierstokken welke tijdens de menstruatie een verhoogde spanning hebben. Dit is met name het werkterrein van de osteopaat.

Mijn vrouw loopt nu al 1,5 jaar in het Radboudt ziekenhuis in Nijmegen ze heeft veel pijnklachten in haar linker onderbuik die doorloopt tot haar linker onderrug. Na nieronderzoeken, orgaan onderzoeken, mri-scan en ct-scan blijkt ze helemaal niets te hebben, geen ontstekingen, geen opgezwollen organen, geen infecties. De doktoren zeggen dat ze het niet meer weten en niets kunnen uitsluiten terwijl ze fysiek en mentaal heel erg achteruit is gegaan, veel afgevallen en elke dag ge´rriteerd. Ik vraag me af of jullie behandeling wel enige verbetering zal geven?

In de praktijk zie ik regelmatig mensen met pijnklachten in de buik waarbij medische onderzoeken geen afwijkingen laten zien. De patiŰnt is met andere woorden medisch gezien niet ziek. Vaak wordt dan de diagnose "spastische darmen" meegegeven. Het Osteopatisch onderzoek laat wel degelijk problemen zien, namelijk: een duidelijke overprikkeling van het zenuwstelsel dat zich bevindt rond de grote bloedvaten van de buik! Daardoor zie ik vaak de volgende problemen ontstaan: - pijn in de buik; vlak boven en/of juist meer onder de navel - liesklachten - misselijkheid tijdens en/of na het eten - darm-/verteringsproblemen; obstipatie/diarree/opgeblazen gevoel - hoofdpijn - stijve onderrug en/of nek - stijf gevoel in de handen/armen

Onze zoon (8) heeft periodes van heel vaak overgeven, vaak dachten wij dat het aan (te) veel, vet of in zijn beleving "vies" eten lag. Dit probleem speelt ongeveer vanaf zijn 2e jaar. Op school huilt hij snel en de leraar denkt aan een sensitief kind. Onze vraag is, kan het een met het ander te maken hebben en heeft het zin om met dit probleem een osteopaat te raadplegen?

Mogelijk is me niet alles duidelijk, daarvoor zou ik het hele verhaal van zijn ontwikkeling moeten horen. Waar het op lijkt is een combinatie van hoge sensitiviteit (zie www.lihsk.nl) maar ook een vorm van sensorische afweer in de vorm van overgeven (zie sensorische integratie). Dit kan door een osteopaat die daarmee bekend is, behandeld worden of door een kinderfysiotherapeut cq. ergotherapeut die deze specialisatie heeft gevolgd.

Hetgeen me het meest zorgen baart, is de misvormde ontlasting. De ene keer is deze helemaal plat, maar het komt ook voor dat er over de hele lengte een soort inkeping loopt. Heeft u ervaring met dit soort klachten? Kan dit te maken hebben met beweeglijkheid van de darm en wellicht ook met de rugklachten? De klachten duizeligheid, oorsuizen en "zwakke" darmen (snel last van diarree en overtollige lucht) komen al sinds enkele jaren regelmatig (vaak niet gelijktijdig) voor. Sinds ik 3 maanden geleden een flinke darmontsteking heb gehad, heb ik voortdurend last van brijerige ontlasting, soms diarree en dus ook regelmatig de "misvorming". Ikzelf denk hierbij al gauw aan iets ernstigs, zoals een tumor. Volgens de huisarts hoef ik me nergens zorgen over te maken, en ook de specialist in het ziekenhuis zei dat een coloscopie eigenlijk overbodig is. Ik hoop dat u me, uit ervaring, meer kunt vertellen over mijn klachtenpatroon.

Een ontsteking van de darmen kan gepaard gaan met 'verklevingen' van de darm waardoor de ontlasting vervormd wordt. De darm is door de 'verklevingen' minder beweeglijk geworden. De osteopaat kan het lichaam helpen door de darmen te behandelen en de doorbloeding en de bezenuwing van de ingewanden te normaliseren door de bovenrug (sympatische zenuwstelsel),het bekken en de schedel (parasympatische zenuwstelsel) te behandelen.

Mijn dochter van 12 heeft sinds een maand of 3 maagpijn. Een maand geleden werd het zo erg dat ze opgenomen werd in het ziekenhuis. Daar hebben ze alle mogelijke testen gedaan maar ze waren allemaal negatief. Na nog een ziekenhuisbezoek van meer dan een week vinden ze nog steeds niets maar mijn dochter ziet enorm af. Ik zit met mijn handen in het haar.

Vaak hebben deze klachten te maken met een overprikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel ligt o.a. rond de grote slagaderen in de buik. Dit zenuwstelsel kan bij overprikkeling veel klachten geven die met elkaar samenhangen, nl. hoofdpijn, buikpijn t.h.v. de maag/navel/liezen, misselijkheid voor/tijdens/na het eten, snel een vol gevoel hebben tijdens het eten, darm-/verteringsklachten, een opgeblazen gevoel in de buik. Medisch is er meestal niets afwijkend te vinden (onderzoeken die gedaan worden zijn o.a. bloedonderzoek, echografie, endoscopie). Mogelijk is deze overprikkeling medisch te testen door gebruik te maken van een "heart rate variability" meting (Clin J Pain. 2006 May;22(4):399-406.Complex regional pain syndromes in children and adolescents Meier PM, Alexander ME, Sethna NF, De Jong-De Vos Van Steenwijk CC, Zurakowski D, Berde CB..J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2001 Jul;33(1):47-53. Autonomic abnormalities in children with functional abdominal pain: coincidence or etiology? Chelimsky G, Boyle JT, Tusing L, Chelimsky TC.). Osteopatisch gezien zijn er wel duidelijke, afwijkende symptomen en dus goede behandelmogelijkheden voor deze klachten.

We hebben een zoon van 11 weken en hebben al van alles geprobeerd. Zijn start was moeilijk en met een snelle bevalling is hij ter wereld gekomen. Hij is 6 weken te vroeg. Hij laat nu heel veel zien van het zogenaamde KISS syndroom. Ons werd Fysiotherapie aangeraden, maar nu hoorde ik ook van osteopathie. Kan ik dit ook combineren? Dus Fysio samen met osteopathie. Want we zitten nu al 9 a 10 weken in het gehuil en zijn er nu wel echt zat van en willen graag wat sneller resultaat. Hij is wel iets veranderd, het huilen is niet zo intensief meer en hij slaapt ietsjes langer.

De term KISS syndroom is een term die door manueel therapeuten wordt gebruikt, niet door osteopaten. Het voordeel van de osteopathie is dat problemen die zich in de schedel voordoen, door de ligging van uw kind in de baarmoeder of door de bevalling, ook worden onderzocht. Beperkingen in de schedel zie je altijd terug in de bovenste nekwervels. Therapeuten die het KISS syndroom behandelen, onderzoeken en behandelen de schedel niet. Kinderfysiotherapie gaat heel goed samen met osteopathie. Helaas kom ik in de praktijk de misvatting tegen dat een behandeling osteopathie pas 'later' zou kunnen beginnen. Het liefst zie ik baby's zo snel als mogelijk na de bevalling om problemen te verhelpen, liefst al in de eerste week. Na 9 a 10 weken kan een schedel al flink afgeplat zijn bijvoorbeeld, na drie a vier maanden is die vorm al moeilijker terug te draaien.

ik loop al jaren met vage klachten, zoals misselijkheid, duizeligheid, nek/rugklachten,soms vage buikpijn,wordt al jaren bij de fysio behandeld,maar schiet er niet zoveel mee op. Nu las ik iets op internet over overprikkeld zenuwstelsel, dat daar veel van deze klachten door kunnen komen. Kan een osteopaat dat behandelen?

Belangrijk bij vage klachten is de samenhang te zien in het klachtenpatroon en de tijdslijn in het ontstaan van de klachten. Is er een aanleiding geweest voor het ontstaan van bepaalde klachten; een operatie met narcose of een ruggenprik kunnen duizeligheid geven, buikpijn kan komen door een bevalling maar ook een overprikkeld zenuwstelsel waarbij de misselijkheid weer klopt. Daarom is het van belang dat de osteopaat een goed beeld krijgt van uw medische voorgeschiedenis en wat wel of niet heeft gewerkt voor uw klachten.

Terug naar boven

Vraag stellen

U kunt zelf ook een vraag direct aan de osteopaat stellen. Zodra uw vraag beantwoord is zal deze met antwoord opgenomen worden op deze pagina. U kunt ook uw e-mail adres achterlaten om per e-mail bericht te krijgen als uw vraag beantwoord is.

E-mailadres:
Vraag:

Terug naar boven

Copyright © 2018 Osteopathie Almere